De verdwenen dorpen van Palestina

Een oproep voor een internationale culturele boycot tegen Israël.

In mei zullen de camera’s op Eurovision 2019 in Israël gericht zijn. Dat festival zal zich letterlijk voltrekken bovenop de ruïnes van de verdwenen Palestijnse dorpen.


Solidariteit

In het syndicale middenveld groeit de internationale solidariteit met de Palestijnen: wereldwijd klagen steeds meer vakbonden de schendingen van de mensenrechten door Israël aan. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Zuid-Afrika en ook in ons land leggen vakbondssectoren en -centrales collectieve solidariteitsverklaringen af. In Zweden, Turkije, India en de Verenigde Staten beantwoordden de vakbonden van de dokwerkers een aantal jaren geleden al de oproep van de Palestijnse vakbonden om het lossen en laden van Israëlische vrachtschepen te staken na het bloedige aanval op de vredesvloot 'Gaza Freedom Flotilla'.

De oproep van Palestijnse kunstenaars voor een internationale culturele boycot tegen Israël vindt ook steeds meer gehoor in de kunst- en mediawereld. Als progressieve cultuurvakbond steunen we deze campagne: racisme, etnische zuivering, kolonisatie en apartheid mogen we simpelweg nooit tolereren. We maken onze steun ook concreet, met een protesttentoonstelling.

In mei zullen de camera’s op Eurovision 2019 in Israël gericht zijn. Dat festival zal zich letterlijk voltrekken bovenop de ruïnes van de verdwenen Palestijnse dorpen. Met een fototentoonstelling van journalist Johan Depoortere brengen we de misdaad voor het voetlicht die het Eurovisiesongfestival als feestelijk rookgordijn aan onze blik wil onttrekken.

Ikrit 2018, © 2018, Johan Depoortere

Een expo met bezoek

Van 28 januari tot 30 april in de gebouwen van de VRT, van 6 tot 30 mei in De Markten in Brussel en De Groene Waterman in Antwerpen. Op 26 maart organiseren we een publiek bezoek in de VRT, inclusief een rondleiding achter de schermen van de openbare omroep. Inschrijven kan via acod@vrt.be

Wij hopen dat een bezoek aan de tentoonstelling ook een gelegenheid kan zijn om eens te praten of u misschien ook overweegt om mee uw schouders onder deze solidariteitscampagne te zetten. Aan organisaties die de steun aan de boycot wel al meteen een hoge drempel vinden, vragen we of ze een andere oproep willen doen: dat jouw leden of medewerkers, zoals iedereen, het recht hebben om de geweldloze mensenrechtenactie die de Boycot, Desinvesteer, en Sanctiecampagne is, te steunen.

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81